Frivilliga Radioorganisationen

FRO Södermanland

Kontaktinformation

FRO Södermanland
Terminalgatan 5
641 33 Katrineholm
Besök: Terminalgatan 5
E-post: sodermanland@fro.se

FRO Södermanland

Radiomaterial i Katrineholm

Under våren har Joakim Truedsson och Erik Källberg gjort en omfattande inventering av det
radiorelaterade material som flyttades från Öja.
Vi har rensat ut materiel som inte längre är aktuellt för FRO men som kan vara av intresse för den
radio- eller teknikintresserade.
Materialet står till förfogande endast vid detta tillfälle för FRO Södermanlands medlemmar att
avhämta den 23 september mellan kl. 10.00-15.00 i förbundslokalen på Terminalgatan 5 Katrineholm.

O B S utvalt material måste avlägsnas innan dagen är slut.

Reservera redan nu söndagen 23 september

Erik o. Joakim

Familjedag på Arsenalen Strängnäs

Arsenalen webbild 01Arsenalen webbild 02

 

 En liten rapport från deltagandet på Familjens dag Arsenalen Strängnäs. Erik Källberg och
co driver Claes Åstrand startade från Nyköping 07.30 på lördagsmorgonen för att anlända till Arsenalen 09.00 då det bjöds på kaffe och en ostfralla.

Det var en het dag 25°. Jag gjorde några försök att upprätta Kortvågskommunikation med RA200 men pga av dåliga konditioner och avsaknaden av en motstation i närheten gav det inget resultat. Men intresset från besökare var det inget fel på.

Det var åtskilliga ”äldre” herrar som pratade bort en längre tid då vi dryftade gamla lumparminnen. Även yngre kvinnliga som manliga besökare provsatt bilen och tittade på en komplett radiobil med samtliga radiostationer och tillbehör inkluderade. Vi fick även en del frågor om FRO:s ungdomsverksamhet

För övrigt var det 54 års jubileum för mig att besätta en 9033 radiobil, det skedde senast 1964 på A1 i Linköping, prata om nostalgiska vibbar.

Dagen för vår del avslutades 15.00. Det uppskattades att antalet besökare var omkring 7-800 personer

Ägare av bilen är FRO Södermanlands medlem Tomas Larsson Mellösa som åker runt och gör reklam för bl.a. FRO

Erik Källberg
FRO Nyköping

Ännu en användarkurs för Winlink genomförd på Öja.

Ännu en användarkurs för Winlink på Öja FRO/FRA Södermanland.

2018-01-27.

Ännu en Winlink2000 kurs har genomförts på, Öja med  FRO deltagare från Bollnäs, Ludvika, Bjursås, Trönödal och Stockholmsområdet. Samtliga lyckades med att få sina signaler registrerade hos Winlink.org och kunde utväxla epost. Tack till Sture Ljungkvist och Karl-erik Lind för hjälpen.

Deltagare Winlink.jpgRadio Winlink.jpg

Till er som är intresserade av kommande kurser kan kontakta sm5tah@telia.com

Kursmaterialet finns på WL2K Kurs 20180127. (fungerar inte länken kopiera då denna och klistra in i adressfältet)  https://drive.google.com/drive/folders/1iq-4wmYa-f5nroKMIXIz6wLcZSsaLQ_S?usp=sharing

Mats Ekström

SL 19803

DMR 43010

Hjälp till att hålla hemsidan levande.

Nu är det ett nytt år och 2017 är till ända. Vi är ny en ny grupp som skall försöka hålla den här sidan uppdaterad, men vi kommer att behöva hjälp. Så vi ber er att skicka in nyheter, artiklar, aktiviterer så att alla kan ta del av det som verkligen händer. Skicka gärna med foton, det är alltid intressant. Ett tipps bara, fråga ALLTID den/de ni fotar om det är ok. Skicka in materialet till christer.wiklund@fro.se eller eric.kallberg@fro.se

Så till en liten resumé över året som gått.

Ungdomarna i Nyköping har haft 7st aktivitetitillfällen under hösten med en julavslutning och det traditionella kast med liten radio och andra stolligheter. Ytterligare några nytillkomna ungdomar var aktiva under höste. Vad 2018 har att erbjuda kommer vi att redovisa här när planeringen är klar.

Skyddskläderna har det gått lite troll i. Alla beställningar var inskickade men sen viasde det sig att målsman skall också skriva på, det var en nyhet som framkom sent om sider. Men nu skall, enligt information, alla beställningar vara signerade i höger och vänstervarv. Hur det slutar får vi se några dagar in på nya året.

Den regelbundna verksamheten på tisdagar har kommit av sig lite då deltagandet har varit närapå 0, men det har varit personal på plats nästan varje tisdag i alla fall som pysslat med div göromål.

Så från FRO Nyköping så säger vi Gott Nytt År & God Fortsättning.

Signalungdom - Teknik, Äventyr och Gemenskap

     bli medlem

FRO Signalungdom har en ungdomsgrupp i FRO Södermanland. Vi har verksamhet främst i Nyköping som Stefan Bengtsson bedriver tillsammans med andra funktionärer. Du har också möjlighet som ungdom mellan 15-18 år att gå centrala kurser i t.ex. Enköping eller Boden, såsom Ledningsystem Ungdom, anmälan till dessa kurser sker via utbildningskatalogen.

För dig som är mellan 15 och 18 år
Centrala kurser är Ledningsystem Ungdom (grundkurs) som genomförs på sommaren tillsammans med fortsättningskursen Operation Samverkan. Under hösten genomförs Teknikkurs med olika teman, t.ex. lödning och komponentkunskap där man bygger olika kretsar, eller it och säkerhet där man tittar på mjukvaror och hur man hanterar olika it-baserade hot samt vinterkurs som du söker via Försvarsutbildarna som genomförs under ett par olika veckor så det passar dig när du har sportlov, t.ex. vecka 8.
Är du intresserad av att testa vår ungdomsverksamhet i FRO Signalungdom? I sådana fall kan du kontakta oss och så kommer du i kontakt med Stefan som driver verksamheten i ungdomsgruppen. I ungdomsgruppen har du själv möjlighet att påverka aktiviteterna tillsammans med andra ungdomar och det man har gjort hittills under 2017 är sambandsutbildning, sjukvårdsutbildning och förläggningstjänst.

För dig under 15 år
 
Vi har föreningsaktiviteter som alla medlemmar är välkomna att delta på oavsett ålder. Generellt är åldern runt 40-50 år men vi är öppna att ta emot medlemmar i yngre ålderskategorier och utforma aktiviteter som är tilltalande för den åldersgruppen. De aktiviteter vi bedriver med uppdrag från Försvarsmakten får man tyvärr ej vara under 15 år, men vi har andra föreningsaktiviteter inom teknik, kommunikation, samband och IT som kan vara intressant för yngre åldersgrupper.

ungdom2

Framtiden efter ungdomsverksamheten?
Vi har civila och militära uppdragsgivare inom Frivilliga Radioorganisationen med inriktning på teknik och samband. Man har möjlighet att tjänstgöra som sambandsoperatör hos Hemvärnet och Försvarsmakten alternativt hos några av våra civila uppdragsgivare, t.ex. Svenska Kraftnät eller Trafikverket.

Utöver det kan du använda kurserna från ungdomsverksamheten som civila myndigheter på arbetsmarknaden alternativt när du söker militär tjänstgöring. All verksamhet är idag frivilligt och det ligger hos dig som enskild att söka och välja vad du vill göra i din karriär.
Men först och främst är vår verksamhet till för att erbjuda dig en meningsfull fritidsysselsättning, till en låg kostnad på 100 kr per år, där du kan utveckla dina tekniska kunskaper och förmågor inom kommunikation - främst telefoni, radio och data (IT) i allmänhet.

ungdom1Försäkringar
Genom medlemsavgiften omfattas du även vårt omfattande försäkringsskydd. För att bli medlem under 18 år krävs målsmans underskrift. Du kan lämna en inträdesansökan så skickar vi med förfrankerat kuvert en medlemsansökan för målsmans underskrift.

Kostnader
Alla våra kurser, övningar och andra aktiviteter är då kostnadsfria för dig utöver medlemsavgiften för ungdom på 100 kr. Du erhåller också skyddsklädsel (motsvarar uniform M/90) om du är mellan 15-20 år.

Centrala ungdomskurser och läger
I anknytning till skolans lov går det centrala ungdomskurser och läger. De allra flesta kurser och läger går under sommaren på Gotland och i södra Sverige – men ibland även på andra håll i landet. Även här är resorna, kosten samt login fri för dig som är medlem i vår organisation.
Verkar det intressant? Då är du välkommen att höra av dig med ev. frågor och funderingar, skicka ett mail till stefan.bengtsson@fro.se eller till sodermanland@fro.se.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök